Psikolojik Testler
AGTE (0-6 yaş) bu envanter gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlar. Bu envanter çocuğun genel gelişimini dil ve bilişsel gelişimini, ince motor, kaba motor, sosyal beceri-özbakım becerilerini ölçer.
Frostig gelişimsel görsel algı testi (4-8 yaş): Görsel algıyı saptamaya yönelik bir testtir. Çocuğun görsel algı güçlüklerini hangi alanlarda olduğunu tespit etmek ve bunların şiddetini belirlemek, özürlerin üstesinden gelmeyi sağlayacak en etkin eğitim programını düzenlemede gereklidir. Bu envanter okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerinde tarama aracı olarak kullanılabilir. Ya da öğrenme güçlüğü gösteren daha büyük çocuklar için klinik değerlendirme aracı olarak kullanılabilir.
- Görsel motor koordinasyon
- Şekil zemin ilişkisi
- Şekil değişmezliği
- Mekandaki pozisyon
- Mekan ilişkileri
Goodenough-Harris İnsan resmi çizme testi ( 5-12 yaş): Zeka testidir küçük çocukların yaptığı resimler yardımıyla, zekayı ölçmek için geliştirilmiştir.
Louisa Düss Psikoanalitik Hikayeler testi (4-12 yaş): Çocukların sorunlarını ve iç dünyalarını anlayıp, çözümleyebilmek için yapılandırılmıştır. Çocukların bilinç ve bilinçaltı süreçlerini çözümlemeyi sağlar.
Metropolitan okul olgunluğu testi (5,6-6.0 yaş) Okul öğreniminde iki yön vardır. Tek tek harfleri tanıma, gruplaşmış harfleri tanıma, ilki 3-4 küpler, resimler aracılığıyla başarılabilir. İkincisinde, harfleri birleştirmek ve anlamını kavramak söz konusudur. Bunun için zihinsel olgunluk gerekir ki bu da belirli bir süre ister. Okula başlama zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan bir “Hazırlıklı oluş” gerektirir. Thackray, hazırlıklı oluşu “çocuğun herhangi bir duygusal zorluğa uğramadan, kolayca yeterli bir şekilde önemli bir şekilde öğrenebileceği dönem”, olarak tanımlanır. Okula hazırlık, verilen yönergeyi anlama ve uygulamayı başarma. Metropolitan Readiness Testi, okula yeni başlayanların 1. sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Okul görevlerine yardımcı olan başlıca faktörler, çocuğun dildeki başarı ve becerileri, görsel işitsel algılama, adele koordinasyonu, hareket becerileri, sayı bilgisi, talimat izleyebilme ve grup faaliyetlerini iyi göstermesidir.
Frankfurter Dikkat Testi (5-6 yaş): Çocuğun seçici dikkat ve göz motor koordinasyonun hangi seviyede olduğuyla ilgili bilgi verir.
Benton Görsel bellek testi (8 yaş ve üstü): Çocuğun kısa süreli belleğini, konsantrasyon süresini, seçici dikkatini, psikomotor ve el-göz koordinasyonunu ölçer.
Porteus Labirentler Testi (7-14 yaş+ yetişkin): Porteus labirentleri zeka fonksiyonunun özel bir şeklini ölçer. Örneğin; somut durumlarda temkinli davranarak, ileriyi görmek gibi, görsel alanda, gündelik hayatta rastlanan engellerden kendini korumak. Bu test özellikle bir insanın gündelik yaşamında ki davranışlarında gösterdiği yeteneği ölçer.
Beier Cümle Tamamlama Testi ( 8-18 yaş+ yetişkin): Projektif bir testtir. Cümle tamamlama testinde cümlelerin pozitif, negatif ve nötr şekilde tamamlanması şeklinde uygulanan bir testtir. Her bir cümlenin karşılığı bir davranış dinamiğini ifade eder. Bu testte öğrencinin ifade ettiği cümlelerin tek tek üzerinde durulur.
D2 Dikkat Testi (9-60 yaş): Öğrencinin psikomotor hızını algıladığını harekete dönüştürme, kavrama hızı, seçici dikkatini, öğrenme güçlüğü problemi olup olmadığını, dikkat salınımı, dikkat dağınıklığını ölçmeye yarayan bir testtir.
Bender Geştalt Görsel Motor Algılama Testi (5,6ay-10,11ay) Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.