Kumar Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum?

Kumar Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum?

Kumar oynama davranışı en genel tanımı ile bir kazanım elde etmek uğruna değer atfedilen herhangi bir şeyi riske atmak durumudur. Kumar oynama sonucu oluşan olumsuz çıktıların varlığı ve bu olumsuz çıktıların farkında olunmasına rağmen kumar oynama davranışının sürdürülmesi akıllara kumar bağımlılığını getirebilir.

Kumar Oynama Bozukluğu Nedir?

Kumar oynama bozukluğu tanısı koymak için bazı ölçütler vardır. Tekrarlayan kumar oynama davranışının varlığı, kişinin gündelik hayattaki işlevselliğinde bozulmaların olması, aşağıda sayılacak ölçütlerin en az 4’ünün son 12 ay içerisinde var oluşu akıllara kumar bağımlılığını getirebilir.

  1. İhtiyaç duyulan hazzı almak için gittikçe daha fazla parayla kumar oynamaya ihtiyaç duyma (Tolerans)
  2. Kumar oynama durumunu ortadan kaldırma girişimleri sebebiyle kolay öfkelenen huzursuz biri olma
  3. Kumar oynamayı bırakmaya yönelik tekrarlayan başarısız girişimler
  4. Sıkça kumar oynama davranışı üzerine düşünme hali
  5. Çoğunlukla, sıkıntı hissederken kumar oynama
  6. Kumar sebebiyle kaybettiklerini yerine  koymak için yeniden oynama
  7. Kumar oynadığını saklamak amacıyla yalana başvurma
  8. Kumar sebebiyle Sosyal hayatını akademik hayatını ya da iş hayatını tehlikeye atma
  9. Kumar oynama sonucu yaşanan maddi zorluklarla baş edebilmek adına başkalarından borç alma

Bir Kişi Kumara Nasıl Bağımlı Olur?

Kişiler kumar bağımlılığı geliştirirken çeşitli evrelerden geçerler. Bu evrelerden geçiş diğer bağımlılıklarla benzer bir şekilde fark edilerek olmaz, sinsi ilerler.

  1. Evre Kazanma Evresi: Kazanma evresi çoğunlukla ciddi bir kazançla başlar ve kazanç elde eden kişi bunun sonucunda büyük bir haz alarak kumara yönelik olumlu bir bakış oluşturur. Kişi kumar oynamaya yönelik bir yeteneği olduğunu, sürekli kazanç elde edeceğini düşünebilir
  2. Evre Kaybetme Evresi: İkinci evreye geçen kişi kumara yoğun bir vakit ayırmaya başlar. Kumar oynama davranışını sürdürmek adına yalanlar söylemeye başlayan kişi, borçlanmaya başlayabilir. Bununla birlikte aile, iş okul hayatı gibi önemli alanlardan kendini geri çekip zihnini ve vaktini çoğunlukla kumara ayırabilir.
  3. Evre Çaresizlik Evresi: Kişi bu evrede kumar oynama davranışını kontrol edemez hale gelir. Hayatındaki en önemli şey kumar oynamak olan kişi, oynadıktan sonra suçluluk duyabilir fakat buna rağmen oynama davranışını sürdürebilir.
  4. Evre Umutsuzluk Evresi: Kişi bu evrede büyük bir çökkünlük yaşar ve hayatındaki herhangi bir kişi tarafından önemsenmediğini, yardım eli uzatılsa bile yardımların bir işe yaramayacağını düşünebilir. Bu ciddi çökkünlük sonucu hayatını toparlayamayacağına inanabilir.

Ailemizde Kumar Bağımlılığı Geliştirmiş Bir Üye Var, Nasıl Davranmalıyız?

Ailelerin öncelikli olarak bağımlılığın bir hastalık olduğunu bilmesi önemlidir. Ardından bağımlılık süreçleri ile ilgili psikoeğitimler alarak bu konuda uzmanlaşmaları gerekmektedir. Unutmayın bağımlılık tüm aileyi etkileyen bir hastalıktır ve bu süreci doğru yürütmek için bağımlılığı iyi tanımak gerekmektedir. Bu anlamda ailelere yönelik verilebilecek bazı tavsiyeler;

  • Yargılayıcı ve ders verici bir tutum içinde olmamak önemlidir.
  • Aile içi iletişimin güçlendirilmesi, birlikte geçirilen vaktin kaliteli hale getirilmesi ve gerekli ise artırılması önemlidir.
  • Aile içi net anlaşılır ortak oluşturulmuş kurallar belirlenmelidir.
  • Zaman zaman kişiye mesajlar verilebilir fakat bu mesajların kısa net ve anlaşılır olması önem arz etmektedir.
  • Yardım almayı önermek önemli olmakla birlikte bağımlılık geliştirmiş kişi bir kayseri psikologtan yardım almaya hazır hissetmese bile aile üyelerinin psikoeğitim almak amacıyla kayseri psikolagtan destek alması önemlidir.

Kumar Bağımlılığı Geliştirdim, Ne Yapabilirim?

Öncelikli olarak eğer kumar bağımlılığı geliştirdiğinizi düşünüyorsanız bir psikologtan destek almalısınız. Unutmayın kumar bağımlılığı tedavisi olan bir hastalıktır. Bu anlamda kumar bağımlılığı geliştirdiğini düşünen kişilere verilebilecek bazı tavsiyeler;

  • Sürecinizi sizi anlayabileceğini düşündüğünüz bir yakınınız var ise ona açabilirsiniz, gizli tutmak zorlaştırıcı olacaktır.
  • Çevrenizden, güvende hissettiğiniz birinden yardım isteyebilirsiniz.
  • Kumar oynanan ortamlardan uzak durabilir, birlikte kumar oynadığınız kişiler ile görüşmeyebilirsiniz.
  • Kumar üzerine yapılan tartışmalara girmemeyi tercih edebilirsiniz
  • Üzerinizde sadece gündelik hayatınızı idame ettirecek kadar nakit para bulundurabilirsiniz.

Kumar Bağımlılığının Tedavisi Mümkün Müdür?

Tüm bağımlılıklar gibi kumar bağımlılığı da bir hastalıktır ve tedavisi için aile desteği ile birlikte psikolog desteği gereklidir. Bilişsel Davranışçı Terapi metodları kullanılarak kişiye bazı davranış değişiklikleri ile beceriler kazandırılır, başa çıkma süreçleri üzerinde durulur.

Siz de kumar bağımlılığına yönelik destek almak istiyorsanız Gaye Psikoloji’de hizmet veren kayseri psikologları tarafından  çalışılan alanlardan biri olan bağımlılık danışmanlığı hizmetine başvurabilirsiniz.

Kayseri Psikolog Büşra Karaçallık

Bu yazıda destek alınan kaynaklar:

101 Soruda Bağımlılık (2019) Kitabı

Davranışsal Bağımlılıklar Temel Başvuru Kitabı (2020)

Son Yazılar

Add Your Comment