Akıllı Telefonum Olmadan Asla! Yeni Bir Korku Olarak NOMOFOBİ!

Akıllı Telefonum Olmadan Asla! Yeni Bir Korku Olarak NOMOFOBİ!

Dijitalleşen dünyanın hayatımıza kattığı önemli değişimlerden biri de akıllı telefonlardır. Akıllı telefonlar teknolojik değişim ve dönüşümleri cebimize sığdıracak kadar kolaylaştırıcı araçlardır. Gündelik hayatımızın vazgeçilmez parçaları olan akıllı telefonlar; iletişim sağlaması, oyun oynanması, sosyal medyaya erişim sağlaması, haberlere erişim sağlaması gibi birçok kolaylığı beraberinde getirmekle birlikte yoğun kullanım sonucu bağımlılığa götüren bir tablo veya akıllı telefona ulaşılamama durumunda yaşanan stres gibi olumsuz durumları oluşturabilmektedir.

Akıllı telefona ulaşamama, akıllı telefonu kaybetme veya akıllı telefonun şarjının bitmesi gibi durumların oluşturduğu stres sonucu kişilerin etkilenmesi durumuna nomofobi denmektedir.

Nomofobik Bir Kişide Görülebilecek Davranışlar Nelerdir?

  • Akıllı telefonlarını sıkça kontrol etme eğiliminde olabilirler
  • Mesaj veya çağrı gelip gelmediğini, bildirim alıp almadıklarını sıkça kontrol edebilirler
  • Telefonlarına ulaşamadıklarında veya telefonları çekmediğinde yoğun bir gerginlik yaşayabilirler
  • Akıllı telefona kullanımının sınırlandırıldığı alanlarda bulunmak istemeyebilirler (örn. uçak)
  • Yanlarında sürekli şarj aleti taşıyabilirler, akıllı telefonları ile birlikte uyuyabilirler

Nomofobi Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle nomofobi tanısı çeşitli ölçümler alınması sonucu bir psikolog gözlemi ve bu ölçümlerin değerlendirilmesi yoluyla koyulabilir. Eğer sizin veya bir yakınınızın nomofobi ile ilgili bir problemi olduğunu düşünüyorsanız psikolojik desteğe başvurabilirsiniz. Bu anlamda tıpkı teknoloji bağımlılığına müdahalelerde olduğu gibi kontrollü kullanım üzerine bilişsel davranışçı terapi tekniği ile çalışmak yarar sağlayabilmektedir.

 

Siz de Nomofobiye yönelik destek almak istiyorsanız Gaye Psikoloji’de hizmet veren kayseri psikologları tarafından  çalışılan alanlardan biri olan bağımlılık danışmanlığı hizmetine başvurabilirsiniz.

Kayseri Psikolog Büşra Karaçallık

Kaynak:

Bekaroğlu E.., Yılmaz T. (2019). Nomofobi: Ayırıcı Tanı ve Tedavisi, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 12(1):131-142.

Add Your Comment