Çocuğum Teknolojiye Bağımlı, Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Teknolojiye Bağımlı, Ne Yapmalıyım?

Teknoloji, gelişen dünya ile birlikte özellikle son 20 yılda hayatımızın merkezinde yer almaktadır. Bizlere gideceğimiz bir yere navigasyon yardımıyla gitmek, çalışmak istediğimiz ders ile ilgili kütüphanelere erişmek veya yapmak istediğimiz bir yemeğin eksiksiz bir tarifine ulaşmak gibi birçok kolaylık sağlayan teknoloji tüm bu kolaylıkların yanında belli başlı zorlukları da getirmektedir. Bu zorluklardan biri de teknolojiye bağımlı olmaktır.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknolojiyi kullanırken kişinin kendini kontrol altında tutaması, planladığından daha uzun süreli teknoloji ile vakit geçirmesi, teknoloji ile geçirilen sürenin günden güne artış göstermesi, teknoloji sebepli akademik, sosyal hayat veya iş hayatında farklılaşmaların görülmesi akıllara teknoloji bağımlılığını getirebilir.

Özellik Bir Çocuk Teknoloji Bağımlılığı Geliştirdi İse;

Teknoloji çocuğun hayatındaki biricik şey haline gelmiş olabilir. Çocuk için yemek yemek, su içmek gibi hayati bir ihtiyaç halini alan teknoloji bilinçsiz yöntemlerle çocuğun hayatından çıkarıldığında çocukta hırçınlaşma, öfke nöbetleri, ağlama krizleri görülebilmektedir. Teknoloji bağımlılığı geliştiren çocuk bilgisayarın, tabletin başından kalkmak istemeyebilir; gezmek, arkadaşları ile oyunlar oynamak onun için ilgi çekici gelmemeye başlayabilir.

Örneğin bir çocuk;

  1. Teknoloji ile geçirdiği vakti giderek artırıyorsa
  2. Teknoloji ile vakit geçiremediği durumlarda aklı teknolojide kalıyor ve huzursuzluk hissediyorsa
  3. Teknoloji ile geçirdiği vakitten dolayı arkadaşları ve ailesi ile problemler yaşıyorsa
  4. Teknoloji ile geçirdiği vakitten dolayı akademik süreçlerde düşüş yaşıyorsa
  5. Teknoloji dışındaki süreçlere ilgisini eskiye nazaran kaybediyorsa

Teknoloji bağımlılığı geliştirmiş olabilir.

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Çözülür?

Çocuğunuzun teknoloji bağımlısı olup olmadığını anlamak bu sorunu çözmek için birincil basamaktır. Bir uzman görüşü ile teknoloji bağımlılığı gelişip gelişmediği tespit edilmelidir. Teknoloji bağımlılığının geliştiği durumlarda bu bağımlılığın şiddeti önem arz etmektedir. Çocuğun bağımlılık şiddeti uzmanca belirlendikten sonra uygun müdahale planı aile ile paylaşılarak sürdürülür.

Çocuğunu teknoloji bağımlılığından koruman için 6 altın tavsiye!

  1. Çocuğunun arkadaşlık ilişkilerini desteklemeli, arkadaşları ile bir araya gelebileceği aktiviteler planlamasına yardım etmelisin.
  2. Çocuğunun teknoloji başına geçmeden önce öğretici aktiviteler yapmasını ve ödevlerine vakit ayırmasını sağlamalısın.
  3. Çocuğunu yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirmelisin.
  4. Çocuğunun sanal ortamdaki arkadaşlarını tanımalısın. Teknolojik cihazlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen göstermelisin.
  5. Çocuğunla birlikte vakit geçirmelisin. Birlikte keyif alabileceğiniz aktiviteler planlamalısın.
  6. Çocuğunun teknolojik cihazları kullandığı mekanları değiştirmeli ve kullanım zamanlarını alıştığından farklı saatlere kaydırmalısın.

Kayseri Psikolog Büşra Karaçallık

 

Detaylı bilgi ve randevu için Kayseri’de psikolog hizmeti veren kurumumuzla iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Add Your Comment